Tor-Björn Hägglund: Peilissä vaskiset kasvot, 1998

323 sivua. Hinta 5€.

Romaani psykoanalyysista. Luovuudestaan eksynyt kirjailija ja analyytikko kohtaavat psykoanalyysissa.

Takakannesta: ”Jyri-Topias Raikamo on kirjailija. Hän on eksynyt luovuudestaan ja hakeutunut psykoanalyysiin. Alvar Munter on psykoanalyytikko. Hän pohtii psykoanalyysin tehtävää ja mahdollisuutta kulkea harjanteella ihmisen luovuuden ja hallitsemispyrkimysten välillä. He tapaavat analyytikon huoneessa, psykoanalyysissa; hakevat varauloskäytäviä elämän ahdinkotilanteista ja tutustuvat toistensa tapaan ajatella ja kokea elämä.

Kysytään, mitä kaksi eri ajatuspolkua voi toisilleen merkitä maailmassa, missä mikään ei ole niin arvotonta kuin jotkut muut ihmiset. Samassa maailmassa jokainen ihmisyksilö on ainutlaatuinen, luonnon ainutkertainen kokeilu. Voiko kukaan tuntea toisen ihmisen kuin itsensä? Siitä huolimatta ihmisellä on taipumus selittää itseään toisten kautta katsomatta tosi-itseään.

Kirjassa kuljetaan näkijänä ja kokijan kirjoittamisen ja psykoanalyysin maailmoissa. Luova henkilö tutkii kastematojen elämää, kirjoittaa siitä kirjan, säveltää sinfonian. Valtaan mieltynyt lukee kirjan, kuuntelee sinfonian ja pyrkii kastematoyhdistyksen puheenjohtajaksi.”