Huojuvasta tornista riittävän hyvään kasvuympäristöön

Julkaistu 16.4.2024

Lasten psyykkinen kehitys ja hoito erilaisissa kasvuolosuhteissa oli aiheena marraskuussa 2023 psykoterapiasäätiö Monasterin lapsipsykoterapiatoimikunnan järjestämillä koulutuspäivillä Oulussa. Lapsipsykoterapiatoimikunta on toiminut jo kolmenkymmenen vuoden ajan huolehtien psykoterapiasäätiö Monasterissa tapahtuvasta lapsipsykoterapeuttisesta toiminnasta ja sen kehittämisestä.

Nyt järjestetyt koulutuspäivät olivat kaksipäiväiset ja aiheesta kiinnostuneita sosiaali,-ja terveydenhuollon ammattihenkilöitä ja alan opiskelijoita oli saapunut koulutuspäiville ympäri Suomen.

Lapsi,-ja nuorisopsykoanalyytikko, lastenpsykiatrian erikoislääkäri Hanna Manninen luennoi elävästi pienten lasten psyykkisestä kehityksestä. Näimme hänen luentonsa aluksi kauniin videon kaksosvauvojen ensihetkistä. Hanna Manninen elävöitti esitystään kliinisillä esimerkeillä ja hänen esitystään oli todella kiinnostava kuunnella . Luennon jälkeen oli mahdollista keskustella yhdessä ja kysyä myös Hanna Mannisen näkemyksiä aihepiiriin liittyvistä kysymyksistä. Koulutuspäiviin kuuluu myös perinteisesti psykoterapiatapaus, jonka esittää psykoterapeutti tai psykoanalyytikko. Kommenttipuheenvuoron psykoterapiatapaukseen esitti Hanna Manninen.

Lounaan jälkeen katsoimme ranskalaisen elokuvan Maja lapsuuden reunalla (Petite maman , 2021). Elokuva on kuvaus tytön psyykkisestä maailmasta ja kehityksestä. Saimme kuulla elokuvan jälkeen musiikkiterapeutti, kirjailija Jukka Tervon osuvan alustuksen elokuvasta ja hän hyvin kuvasi elokuvan teemoja ja tunnelmia ja tavoitti hyvin myös ainakin itsessäni elokuvan jälkeen eläneen ajatuksen ,että nyt ei tee mieli puhua mitään. Hyvä elokuva voi herättää monenlaista tunnelmaa. Monipuolista keskustelua elokuva herättikin ja Jukan avustuksella näitä ajatuksia saimme myös ääneen sanoitetuiksi.

Lauantaina koulutuspäivät jatkuivat lapsi,-ja nuorisopsykoanalyytikko, koulutuspsykoanalyytikko Merja Kalevan esityksellä. Hänen esityksessään näkökulma oli sijoitettujen tai adoptoitujen lasten psykoterapioissa ja siinä mitä erityispiirteitä tai ongelmia on lasten psykoterapeuttisessa hoidossa, jos lapsi on sijoitettu tai adoptoitu. Merja Kaleva kuvasi näitä erityispiirteitä koskettavasti kaunokirjallisuudesta esimerkkejä ammentaen.

Minulle jäi esityksen jälkeen olo, että mikäli lapsen kasvuolosuhteissa on haasteita tai ongelmia on hänen psykoterapeuttinen hoitonsa toki suotavaa ja mahdollista mutta lapsen hoitaminen vaatii psykoterapeutilta kasvuolosuhteiden erityispiirteiden tunnistamista ja huomioimista lapsen hoidossa. Tässä psykoterapeutille on avuksi koulutuksen lisäksi oma hoito ja työnohjaus. Päivän luennon lisäksi meillä osallistujilla oli jälleen mahdollista kuulla psykoterapiatapaus ja siihen kommenttipuheenvuoro Merja Kalevalta.

Yhteinen keskustelu sekä luennosta että tapauksesta oli jälleen antoisaa kuultavaa. Molempien koulutuspäivien osalta aamupäivän luento ja sen jälkeen tapausesitys integroituvat mielessä jokaisen osallistujan kohdalla omanlaisekseen.

Jäin miettimään koulutuspäivien jälkeen, kuinka antoisaa oli jälleen kerran olla näiden tärkeiden asioiden äärellä kollegoiden kanssa. Erityisen ilahtunut olin koulutuspäiville osallistuneiden opiskelijoiden innostavista ja ajatuksia herättävistä puheenvuoroista. Hyvässä vuoropuhelussa syntyy aina jotain uutta.

Pauliina Sikkilä
kirjoittaja on lasten ja nuorten psykoterapeutti

ps. Onneksi on jälleen 20-21.9.2024 mahdollisuus olla tärkeiden asioiden äärellä kun psykoterapiasäätiö Monasterin nuoruusiän psykoterapiatoimikunta järjestää koulutuspäivät. Ohessa koulutusesite:
nuorisopsykoterapiakoulutus syyskuu 2024